ontgiften en reinigen

Ontgiften en reinigen is een belangrijk onderdeel van een natuurgeneeskundige behandeling. In de behandeling voer je afvalstoffen af. Dit kan door massages of via kruiden.

Je kunt ook veel zelf doen!

Afvalstoffen afvoeren kan via de primaire organen of via secundaire uitscheidingsorganen.

Primaire uitscheidingsorganen zijn:

 • De longen, via de ademhaling geeft je afvalstoffen aan de lucht af
 • Via de darmen, met de ontlasting verdwijnen afvalstoffen al snel achter je
 • Via de nieren, via de urine plas je afvalstoffen uit
 • Via de lever, de lever speelt een belangrijke rol in ontgiften

Secundaire uitscheidingsorganen:

 • Dit zijn de geslachtsorganen, via lichaamsvloeistoffen gaan afvalstoffen mee naar buiten
 • De huid, via zweet voer je ook afvalstoffen af

Klachten die je krijgt bij overbelaste zones zijn onder andere:

 • (over) vermoeidheid
 • Overbelasting
 • Huidproblemen zoals acne, huiduitslag of jeuk
 • Hoofdpijn
 • Diverse soorten ontstekingen in je lichaam
 • Grauwe huid en/of minder zweten, zuur ruiken bijvoorbeeld stinkvoeten of zweetlucht
 • Lage immuniteit veel last van verkoudheid, grieperig zijn etc.
 • Reumatische klachten en spierpijnen
 • Chronisch worden van klachten

Goede ontgifting start met goed te drinken. Maak hierbij gebruik van water of kruidenthee. Wissel kruidenthee altijd af. Als je zelf wil ontgiften is dit al een mooie start. Drink gemiddeld 1,5 liter op een dag.

Start de ochtend met een glas warm water met een beetje citroensap. Dit zet je lever aan het werk.

Een andere manier waar je misschien minder aan zou denken zijn je gedachtes. Je kunt ook “giftige” gedachtes hebben. Je kunt hierbij denken aan gezegdes als “ wat is die een zuurpruim”. Een verzurende tendens in het lichaam zorgt voor klachten. Dit is ook waarom de natuurgeneeskunde streeft voor een volledige balans en daarbij horen lichaam en geest samen. Start eens deze week met het bijhouden waar je dankbaar voor bent. Schrijf 3 avonden op waar je die dag dankbaar voor was. Het hoeft niet groot te zijn, misschien ben je al dankbaar voor de zon op je huid of een lach van je kind.

Een goede manier om afvalstoffen kwijt te raken is een goede adem. Hoe vaak sta jij stil bij een goede ademhaling? Heb je een buik- of borstademhaling? Hoeveel keer adem je per minuut? Ga eens op bed liggen met je handen op je buik. Adem zo in en voel je buik onder je handen omhoog gaan en weer dalen. Adem gemiddeld 4 tellen in, wacht even en daarna weer 4 tellen uit. Ook een wandeling in de frisse lucht met een iets versnelde pas zal bijdragen aan afvoeren van afvalstoffen via de ademhaling.

Je lichaam kun je ook ontgiften met reinigende voetbaden. Gebruik hiervoor 4/5 eetlepels groene klei in een warm voetbad. Om te ontspannen kun je er een paar druppels lavendelolie bij doen. Een populair voetbad om te ontspannen zijn voetbaden met magnesiumolie of vlokken. Door de magnesium ontspan je en de magnesium ontkrampt de spieren, hierdoor voer je stress af waardoor je minder verzuurt.

Naast voetbaden kun je ook gebruik maken van wisseldouches of wisselbaden. Dit helpt niet alleen bij ontgiften door de doorbloeding aan te zetten en op die manier sneller en beter af te voeren, maar zorgt er ook voor dat je warme voeten krijgt als je last hebt van koude voeten. Hierbij start je in een warm voetbad een aantal minuten, gaat dan over naar een koud badje die je ernaast hebt gezet, weer terug naar warm en uiteindelijk eindig je in een koud badje. Na de behandeling horen je voeten vanzelf op te warmen. Dit is heel belangrijk. Zorg voor warme voeten na de behandeling. Doe lekkere warme sokken aan. Als je voeten hierna niet vanzelf opwarmen is deze manier wellicht voor jou niet geschikt. Kies dan een van de andere tips.

Wisseldouches gaan op dezelfde manier. Je kunt starten met je lichaam eerst droog te borstelen. Hiermee ontdoe je jezelf van oude huidcellen en stimuleer je de doorbloeding. Daarna ga je onder de warme douche. Wanneer je klaar bent douche je koud af. Start niet gelijk met een koude douche maar bouw dit rustig op. Je start eerst bij de voeten en benen en gaat langzaam omhoog. Misschien zijn de voeten en de benen wel genoeg de eerste keer daarna neem je je handen en armen mee. Wisseldouches versterken het immuunsysteem.

Naar de sauna gaan is ook een mooie manier om je lichaam te reinigen via de huid.

Wanneer je gebruik maakt van reinigen zul je merken dat je je eerst zieker of vermoeider voelt. Afvalstoffen komen los en hierdoor voel je je vaak niet fit of vermoeid. Na een aantal dagen erna ga je je steeds beter voelen. Ook verslavingen ga je merken. Wanneer je mindert en uiteindelijk stopt met koffie en suikers en alcohol gaat dat in het begin niet altijd zonder slag of stoot. Toch is dit de eerste start. Probeer eens een week deze voedingsmiddelen te laten staan. Vervang ze voor een stuks extra fruit en veel water.

Wedden dat je na een week veel meer energie hebt?!

Als je hierbij nog eens lekker gaat wandelen, en/of voetenbaden neemt heb je al een goede eerste reiniging te pakken!

Voetreflexmassages kunnen hierbij ondersteunen zoals een lymfemassage, spijsverteringsmassage, nieren/blaas massage en een voetmassage van de reflexzones van de longen en ademhaling.

Naargelang je behoefte en klachten kun je ook intensiever reinigen. Doe dit wel onder professionele behandeling. Niet elke reiniging is geschikt voor elke persoon. Ook niet iedereen kan even intensief reinigen.

1 weekse thuisreiniging voor lichaam en geest

 • Drink 1,5 liter water en kruidenthee.
 • Bouw koffie, frisdrank en alcohol af en gefrituurd voedsel en kant en klaar maaltijden staan deze week
 • Bouw suikers af. Eerst van twee koekjes naar een, geen frisdrank meer etc.
 • Start elke dag met een glas warm water met een beetje verse citroen erin
 • Houd een dagboekje bij, schrijf elke dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent
 • Maak een lijstje van energie gevers en energie vreters
 • Ook eet je deze week extra groente minimaal een extra opscheplepel per dag en halveer je eerst je vleesconsumptie. Beter zelfs als je deze week helemaal geen vlees eet. Wil je toch wat vlees eet dan alleen kip, vis kan wel.
 • zuivel is zwaar te verteren, deze vervang je deze week door bijvoorbeeld havermelk of rijstmelk. Ook kaas en yoghurt laat je deze week staan. Havermout kan wel met nootjes en vers fruit of rijstwafels of lijnzaadcrackers.
 • Zwaar verteerbare maaltijden komen deze week de deur niet in. geen witte pasta, witbrood, en witte rijst. Zilvervliesrijst en quinoa is natuurlijk wel prima. Ook boekweit noedels met groenten is prima. Brood eet je het liefst niet. Even rust van tarwe kan geen kwaad.
 • groene smoothies met als basis meer groentes dan fruit is een prima aanvulling.

 

 • Dag 1 Bouw koffie alcohol en frisdrank af. Dronk je hier veel van? Dan halveer je het eerst. Doe vandaag de ademoefeningen en ga wandelen na het avondeten of de lunch. Vandaag eet je ook een stuks extra fruit. At je nog geen fruit dan start je daar vandaag mee. Natuurlijk vergeet je je extra opscheplepel verse groente niet. Je kunt ook een salade maken erbij.
 • Dag 2 Er gaat weer wat af van koffie, alcohol en frisdrank en ook de koekjes en snoepjes etc. blijven in de kast of worden gehalveerd.

Vandaag start je met een voetenbadje met leem en een paar druppels lavendel of een andere fijne olie voor jou. Je blijft goed water drinken hierbij. Vandaag ga je vroeger naar bed, een uur eerder dan je gewend was. Je luistert nog even wat muziek of doet ademoefeningen.

 • Dag 3 je drinkt nog maar max 1 kop koffie op een dag. Tussendoortjes zijn voorbij. Je eet een stuks fruit of een handje nootjes. Alcohol is vandaag het laatste glaasje (als je hier niet al mee gestopt was) en gefrituurd voedsel en kant en klaar maaltijden gebruik je niet meer. Doe de ademoefeningen en ga weer wandelen na het avondeten of de lunch. Vergeet je stuks fruit vandaag niet en drink goed water. Je laat je niet uit het veld slaan door hoofdpijn of vermoeidheid. Je hebt gelezen dat dit bij de ontgifting hoort en laat je niet verleiden tot weer eten van suikerrijke voeding of koffie als pepmiddel.
 • Dag 4 hoera! Het is gelukt! Je drinkt geen koffie, frisdrank en alcohol meer! Je bent trots op jezelf. Start vandaag met wisselvoetbaden of ga jezelf droog borstelen voor je onder de douche gaat en sproei je voeten en benen koud af op het laatst. Natuurlijk eet je weer een lepel extra groenten. Elke dag starten met een glas warm water met citroen bevalt ook goed.
 • Dag 5 Tijd om jezelf te belonen! Het gaat al zo goed. Ga een dagje naar de sauna of luister een uurtje naar je lievelingsmuziek, lees je favoriete tijdschrift of boek een massage. Vandaag is om even lekker te ontspannen. Hierna maak je een lekkere wandeling in een stevig tempo. Je drinkt genoeg water en eet een extra stuks fruit. Fijn om vandaag niets te hoeven. Je bent heerlijk ontspannen. Na 20:00uur eet je niets meer.
 • Dag 6 Je hebt de smaak te pakken! Je voelt al dat je meer energie krijgt. Tijd voor weer een voetenbadje en een lekkere wandeling. Je ademoefeningen gaan daarbij bijna vanzelf. Je nodigt een vriend of vriendin uit waar je al zo lang mee wilde afspreken voor een kopje thee en kletst lekker bij of vraagt hem of haar mee op een wandeling. Je legt uit waarom er vandaag geen koekje is bij de thee en hoeveel energie je al hebt. Je dankbaarheidsboekje is al goed gevuld en je maakt je vriendin een compliment waarom jij zo blij bent dat jullie vrienden zijn. Hierna ga je na een lichte maaltijd met bijvoorbeeld zilvervliesrijst en veel groentes of een verse soep, voldaan naar bed.
 • Dag 7 alweer. Het is bijna jammer. Vandaag schrijf je de dingen op die je energie geven aan de ene kant van het vel en energie kosten aan de andere kant van het vel. Nu heb je hierin wat meer overzicht. Je neemt jezelf voor de energievreters wat meer in te krimpen en wat energiegevers toe te voegen. Misschien toch ook wat meer ontspanning inbouwen en wat tijd voor jezelf? Bij de lunch eet je een zelfgemaakte soep of salade met komkommer, worteltjes en tomaat. De dressing laat je natuurlijk staan. Je neemt een lekkere scheut olijfolie en wat gegrilde zalm. Heerlijk!

Wedden dat je na deze week meer energie hebt??

Wil je een wat meer aangepaste versie helemaal op jouw persoonlijke situatie toegespitst? Of wil je recepten van recepten die je kunt maken afgestemd op jouw voedingspatroon? Vraag dan eens een voedingsanalyse aan. Wil je nog meer effect boek dan eens ontgiftende voetreflexmassages erbij en breidt de week uit naar 2 weken.

Je kunt ook kiezen voor het 30 dagen programma. Hierin zit een afbouwfase, een detoxfase en een opbouwfase. Ik ondersteun je hierbij met voetreflexmassages, recepten en een voedingsanalyse. Je hoeft het dus zeker niet alleen te doen!

Zeg ja tegen meer energie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*