Hoofdpijn, waar komt dit toch vandaan?

Hoofdpijn komt veel voor.

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, migraine of clusterhoofdpijn.

De Westers Visie

Westers gezien, zien we als oorzaak vaak dat:

  • Of het zenuwstelsel erbij betrokken is (stress)
  • Of het bloedvatenstelsel (verkramping zoals bij migraine)
  • Of het hormonale stelsel zoals bij PMS klachten,
  • Er kunnen spierspanningen zijn ( nek- en schoudergebied),
  • Of het immuunsysteem is erbij betrokken ( na infecties bijvoorbeeld voorhoofdholte ontsteking)
  • Het kan komen door spijsverteringsstoornissen ( overbelasting van detoxificatiesysteem, voedselallergie├źn etc.)
  • Ook kan trauma meespelen zoals bij een hersenschudding, zelfs als dit al jaren geleden gebeurd is
  • Of door andere oorzaken niet eerder genoemd ( zoals de druk in hersenvloeistof, oogklachten etc.)

Elke oorzaak heeft een andere aanpak op natuurgeneeskundig gebied. Naast een gerichte hoofdpijnmassage kun je bijvoorbeeld ook zorgen voor ontgifting van het spijsverteringsstelsel of help je juist bepaalde systemen natuurgeneeskundig te ondersteunen ( zoals het immuunsysteem).

Zoals je ziet kun je op basis van westerse oorzaken al natuurgeneeskundig veel doen. Ook op gebied van (voetreflex) massages, voeding en leefstijl. Belangrijk is dat je alle oorzaken aanpakt. Soms komt iemand bij mij die aangeeft niets aan de voeding te willen veranderen bijvoorbeeld. Als dit de (mede)oorzaak van de klachten is zal je daar toch iets mee moeten. Als je altijd doet wat je gedaan hebt veranderen je klachten niet, daarvoor is een verandering nodig om het zelfgenezend vermogen aan te zetten. Stel de oorzaak is het gebouw waarin je werkt. Je kunt niet tegen TL verlichting en dat roept Migraine op. Dan kun je natuurlijk iets geven voor de Migraine maar de daadwerkelijke (mede) oorzaak is niet weggenomen. Zo ook met voedselintoleranties etc.

De Chinese Visie

Chinees kijk je ook naar de meridiaanbanen. Is de klacht een meridiaanklacht of komt het van een orgaan af? De meridianen ondersteunen de organen. In de meridiaanbanen kunnen ook verstoringen optreden bijvoorbeeld bij frontale hoofdpijn zie je vaak dat de dikke darm en de maagmeridiaan verstoord is. Of bij Occipitale hoofdpijn. Dit is een hoofdpijn die ontstaat in het gebied van een zenuw, de nervus occipitalis. Deze zenuw, nervus occipitalis major, loopt vanuit hoog in de nek, tussen de nekspieren door naar de achterkant van de schedel. Vaak zijn hier de blaas en de dunne darm meridiaan bij betrokken. Deze lopen namelijk in hetzelfde gebied. Daarom neem je deze mee in de massage. Hierdoor combineer je Westerse en Oosterse massage om tot een beter resultaat te komen. Dit is het voordeel van opgeleid worden in beiden vakgebieden en daar staat de Plus ook voor in de Voetreflex Plus Opleiding.

Daarnaast zie je Chinees nog wel eens dat er sprake is van boedleegte. Hierbij zie je vaak een grauwe huidskleur, is de tong bleek en dun, is er sprake van duizeligheid en weinig of geen menstruatie.

Bij bloed is de Milt betrokken ( voor de aanmaak van bloed, bijvoorbeeld de spijsvertering is niet goed door slechte voeding of de aanmaak van het bloed is niet goed). Daarnaast de lever. Hierbij zie je dat er vaak problemen zijn met bewegen. De pezen zijn erbij betrokken, bijvoorbeeld bij ochtendstijfheid. Ook zie je nog wel eens klachten van nagels, ogen en menstruatie. Verder kan het hart erbij betrokken zijn, dit zie je bij de bloedvaten ( koude handen), slapeloosheid, emotionele problemen en het geheugen.

Voor klachten van bloedleegte kun je ook veel met voeding doen. Denk hierbij aan alle rode groentes zoals bietjes, lang getrokken soepen etc. Ben je net bevallen? Ook hier is het verstandig rekening te houden met een mogelijke bloedleegte. Zorg dat je een week lang bloed voedende voeding eet en neem je rust. Hierdoor herstel je sneller en beter.

Naast meridianen en de organen kijkt je ook naar stagnaties zoals Qi stagnatie, bloedstagnatie of klimaat factoren zoals koude, warmte, wind etc. wanneer je chinees kijkt naar pijnklachten. De vorm van de pijn ( hoe deze zich laat zien) zegt vaak iets over wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld bij koude heb je vaak een krampende pijn die goed gelokaliseerd is. Deze pijn verdwijnt bij warmte.

Daarnaast kunnen emoties een rol spelen in de pijnklachten. Hoofdpijn kan er ook voor zorgen dat je iets gaat doen om iets te vermijden. Bijvoorbeeld elke keer als je op een feestje bent heb je last van hoofdpijn. Hoe kan dit? Later blijkt dat je je onzeker voelt als je op een feestje bent, de hoofdpijn geeft je een reden dat je naar huis moet. Dit zijn vaak onbewuste processen deze spelen onder de oppervlakte en vaak ben je je zelf niet bewust van dit soort patronen.

Heb je last van hoofdpijnklachten?

Kom eens langs voor een natuurgeneeskundige anamnese of een hoofdpijn voetreflexmassage. Deze wordt gegeven op het hoofd en op de voeten samen.

Voor meer informatie zie Hoofdpijnmassage onder het kopje Massages.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*