Hoe verbeter ik mijn weerstand?

Een beetje weerstand. De vitamine C is op in de winkel, wat nu?!

Deze kreet hoorde ik van de week voorbij komen. En tja die heb je toch nodig voor een goede weerstand? Dat klopt helemaal. Dit is alleen zeker niet de enige manier om je weerstand te verhogen in tijden dat het nodig is.

Als ik vakliteratuur lees valt het me steeds weer op hoeveel mineralen en vitamines er nodig zijn om je lichaam optimaal te laten functioneren. Of je nu griep hebt of spierklachten of een allergie. Er komt zoveel meer bij kijken en vooral goede voeding.

Een holistische visie

Waar de wetenschap zich voornamelijk richt op voorkomen van een te snelle verspreiding van het virus en het ontwikkelen van een vaccin, richt de natuurgeneeskunde zich op het geheel van de mens. Wat kun jij doen om sterker te worden? Op welke manieren? Hoe zit het met preventie? Wat kun JIJ nu doen ZELF om goed voor jezelf te zorgen en je immuunsysteem. Eigen regie gericht op preventie, en opbouw en versterking van de gehele mens.  Een belangrijke opmerking hierbij is dat:

wil iets kunnen ontkiemen dan moet daar een voedingsbodem voor zijn.

Een oud docent gaf een heel mooi voorbeeld van wat er nu gebeurt. Het lijkt heel logisch. Maar het voorbeeld wat hij aanhaalde ook:

Namelijk als je heel veel regen hebt en iedereen kent de beelden daarvan op tv. Dan krijg je aardverschuivingen, ‘sink holes’, dijkdoorbraken en overstromingen. In overeenstemming met het huidig medisch denken bekijk je de factoren die leiden tot het natuurgeweld. En een hele duidelijke is de vele regenval. Hoe kloppend ook niemand gaat zich dan richten op het wegvangen van de regen. Dit omdat we beseffen dat de locaties zelf de voorwaarden voor de problemen scheppen.

“ Het is van belang te realiseren dat een virus een gunstige voedingsbodem nodig heeft om te kunnen vermeerderen om daarna daadwerkelijk ziektesymptomen te kunnen produceren. De insteek van die andere kant, die het individu zichzelf laat versterken om ziekte af te zwakken of te voorkomen middels de algemene weerstand te versterken, levert minstens zo’n belangrijk perspectief op als de focus op het virus”.  Bron

Wat mij opviel met de Coronacrisis?

Mensen gingen hamsteren en vooral wat werd er gehamsterd? Witte pasta en wc-papier uiteraard. Wat mij verbaasde was dat de schappen groentes en fruit ( zeker in het begin) gewoon nog vol lagen. Het waren de vakken houdbare dingen die leeg waren, potjes en pakjes want die zijn lang houdbaar. We gaan vol voor de supplementen.

Maar wat is er nou nodig om je immuunsysteem gezond te houden?

  • Vitamine C. Zeker! Dit voorkomt dat je gevoelig raakt voor verkoudheden en infecties. Vitamine C vind je ook in paprika, kiwi, spruitjes en boerenkool en sinaasappel
  • Onderzoek wees uit dat mensen in het ziekenhuis opgenomen met een infectieziekte tekorten hadden aan de volgende vitamines en mineralen: zink, selenium, foliumzuur, Vitamine B1, B6, B12.  De B-vitamines en foliumzuur zijn nodig voor aanmaak en rijp worden van witte bloedcellen. Met ons westers voedingspatroon komen we steeds meer voedingsstoffen tekort. Mensen gaan meer eten, worden dikker, maar eigenlijk schreeuwt je lichaam om echte voeding die het niet krijgt.
  • Vitamine D is al net zo belangrijk als C voor een goede weerstand. Zeker omdat deze na de winter flink is afgenomen en vaak onder het minimum zit. Griep, luchtweginfecties komen in de zomer dan ook minder veel voor, wanneer je lichaam vitamine D uit zonlicht aanmaakt. Daarnaast werken Vitamine D en de darmflora ook samen.
  • Een verstoorde darmflora. In de darmen gebeurt zoveel, ze regelen de barrièrefunctie( slijmvliezen), regelen de aanmaak en activiteit van de T-helpercellen., werken samen met andere slijmvliezen in het lichaam zoals die van de longen en neus etc. Die wil je juist in topconditie houden! Denk hierbij aan prebiotica zoals  uien, knoflook, prei, pastinaak. Ook probiotica is in veel onderzoeken veelbelovend. Mijn eigen absolute favoriet voor een goede darmfunctie zijn langgetrokken bottensoepen met o.a. bovenstaande ingrediënten en veel kruiden. Zelfs als je niet veel tijd hebt om te koken kun je een pan maken van 5 liter en deze invriezen of er risotto mee maken etc.
  • Ik maak niet graag reclame, maar voor een bedrijf maak ik een uitzondering. Heb je niet veel tijd vrij om goed te koken? Lang getrokken biologische bottenbouillon is ook verkrijgbaar van De kleinste Soepfabriek. Zij hebben een prachtige filosofie, trekken hun botten 96 uur en wekken de stroom op uit zonnepanelen. Dat is het geld meer dan waard en een prima basis voor je pan soep. Wat eigen ingrediënten erbij aan groentes en kruiden en eventueel extra vlees en klaar.
  • Even terug op pasta’s en andere lege koolhydraten. Zij verhogen de bloedsuikerspiegel. Als deze chronisch te hoog is krijg je problemen met de weerstand. Het is aangetoond dat diabetici vatbaarder zijn dan mensen zonder een verhoogd bloedsuikerspiegel.
  • Daarnaast zijn de eerste opvallende zaken bij het Coronavirus onderzocht en een van die zaken is overgewicht. Dit is een extra risicofactor, misschien wel door bovenstaand verhoogd bloedsuikerspiegel en eten van lege koolhydraten en daardoor te weinig vitamines en mineralen binnen krijgen.
  • Een goede vetzuurbalans. Zorg voor meer omega 3 vetzuren in je voedingspatroon. Denk hierbij aan noten, zaden en koudgeperste oliën.
  • Vermijd stress. Stress verlaagt de weerstand. Ben je angstig? Voel je je opgesloten? Weet dat er altijd iets is wat je kunt doen om de regie weer te pakken. Gebruik je kennis en kunde er is altijd iets wat je zelf kunt doen, ook in coronatijd.
  • Ga lekker naar buiten in de frisse lucht, ja ook met Corona (en 1.5m afstand). Er is niets mis om even een rondje te fietsen als het rustig is om even te wandelen of in de tuin te werken.
  • Zorg in deze tijden voor structuur. Ga op tijd naar bed. Slaap is belangrijker dan we denken en is nodig voor herstel. De meeste winst haal je als je zorgt dat je voor 23:00 uur slaapt. Drink op tijd water, zodat je afvalstoffen goed kunt afvoeren. En matig alcohol. Misschien nu een verleiding om meer alcohol te gaan drinken thuis. Het zorgt voor afbraakstoffen en waar je lever bezig is met het verwerken van de alcohol heeft hij geen tijd voor andere belangrijke lichaamsfuncties!

Zo zie je maar weer. Alleen met vitamine C of een buisje extra vitamines ga je er niet komen. Maar ook in Coronatijd is er voldoende wat je zelf ondertussen kunt doen om je weerstand te verhogen. Thuis lijdzaam zitten afwachten is zonde van de tijd maar zorgt ook mogelijk voor gevoelens van wanhoop en angst. En ja, ook dat verlaagt weer je weerstand. Wees positief, kijk naar mogelijkheden en kijk samen wat wel kan en tot slot Doeslief# voor een ander.

Last but not least, Wees dankbaar!

Mijn dank is groot naar alle verpleegkundigen, artsen en mensen in de zorg die ons ondersteunen in deze tijd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*