Hoe behandel je de darmen via de voeten?

De darmen via de voeten behandelen, hoe werkt dat?

Veel cliënten op de massagetafel vinden het bijzonder als ze ineens hun buikgebied actief horen rommelen. Dat is vreemd, dat gebeurt anders nooit. Maar hoe kan dat dan?

Wat hebben de darmen met de voeten te maken?

Op de voeten beginnen en eindigen veel zenuwbanen.

Zenuwcellen en darmen?

We hebben miljarden zenuwcellen. Deze geven prikkels door aan de hersenen. Bijvoorbeeld bij pijn. De sensorische zenuwcellen geven een pijnprikkel door die razendsnel naar je hersenen gaan. Die sturen weer heel snel signalen terug wat te doen. Bijvoorbeeld naar de spieren om je voet uit het water weg te trekken als dit te heet is. Zo is alles met elkaar verbonden. Op deze manier komen prikkels van de voet uit bij de hersenen.

Het zenuwstelsel kun je beïnvloeden door massage. Je bent bijvoorbeeld gespannen en gestrest. Als dit lang duurt put je het lichaam uit. De stress gaat van een acute fase naar een chronische fase. Bij teveel stress raakt je darmstelsel bijvoorbeeld ontregeld. Er gaat minder bloed naar de spijsvertering toe, de vertering loopt daardoor slechter etc.

Je zenuwstelsel kalmeren heeft ook invloed op je darmstelsel. Eigenlijk vertel je je lichaam door de (voet)massage dat het goed is, het is een continue signaal dat er geen stress nodig is. Door het afnemen van stress gaan je darmen weer beter werken.

Doorbloeding en darmen

Ook wanneer je de doorbloeding en de lymfe stimuleert door een (voet)massage neem je afvalstoffen mee uit het lichaam. Door na een massage goed te drinken worden de afvalstoffen afgevoerd uit het lichaam via bijvoorbeeld de ontlasting en urine. Vaak merk je dit doordat je ontlasting meer stinkt of donkerder is na de massage. Dit is normaal, na een aantal dagen verdwijnt het ook weer.

Reflexgebieden

De chinezen hebben al vroeg ontdekt dat bepaalde gebieden stimuleren     ( reflexgebieden) invloed hadden op klachten elders in het lichaam. Hiervan werd later een voetenkaart gemaakt. Hierop kun je zien welke gebieden er gestimuleerd kunnen worden om andere gebieden te versterken of te beïnvloeden. Zo ligt het darmgebied ook onder de voet. Deze vind je in het middenstuk van de voet.

Het is een samenspel van bepaalde gebieden te behandelen door er druk op uit te oefenen, het afvoeren van afvalstoffen en het zenuwstelsel te ontspannen wat een gunstig effect geeft.

Zijn er verschillende oorzaken voor darmklachten?

Natuurlijk moet je wel weten waar de darmklachten vandaan komen. Je behandelt immers de oorzaak. Drink je te weinig of eet je te weinig vezels waardoor de darmen niet goed werken? Is er iets mis met de peristaltiek, waardoor de ontlasting niet goed naar de uitgang gaat? Heeft het te maken met stress waardoor je darmen als het ware worden verkrampt of stilgelegd? Komt het door te weinig aanvoer van gal? Of werken de slijmvliezen niet goed waardoor afvalstoffen in het bloed komen in plaats van in de darm? Er zijn tal van oorzaken en hierdoor ook tal van oplossingen.

Natuurgeneeskunde en darmen

Voetreflexmassages kunnen ook ondersteund worden met verschillende natuurgeneeskundige interventies. Bijvoorbeeld kruiden om de darmwerking te verbeteren of de slijmvliezen te beschermen of het zenuwstelsel te ontspannen. Daarnaast zijn er voedingsadviezen om voor een betere opname van voedingsstoffen te zorgen. Ze geven meer of juist minder prikkeling van de darmen. Ook bepaalde ademtechnieken hebben invloed op de werking van de darmen of ontspanningsoefeningen.

Het is een soort van puzzel waar je steeds opnieuw samen met de cliënt kijkt naar een oplossing.

Heb je darmklachten?

Maak gerust eens een afspraak. Dan kijken we samen wat de beste oplossing is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*