Eindelijk van je kalknagels/voetschimmel af

Kalknagels/schimmelnagels en voetschimmel is een veelvoorkomend en hardnekkig probleem

Je herkent het aan dikker wordende nagels, gele verkleuringen van de nagels, jeuk, soms doet het nagelgebied pijn omdat bacteriën zich ophopen onder de nagel, nagels brokkelen af. Er ontstaan blaasjes, velletjes en kloofjes op/in de huid ( meestal tussen de tenen) die pijn doen en/ of jeuken.

Veel mensen laten hun kalknagel onbehandeld, het is tenslotte wel vervelend maar relatief onschuldig.

Toch is het belangrijk hier wat mee te doen, schimmelinfecties kunnen uitbreiden naar anderen nagels of verergeren.

Kalknagels zijn zeer besmettelijk. Voor je het weet heeft heel het gezin er last van. Je loopt het vaak op in vochtige plaatsen zoals de badkamer, de sauna of het zwembad. Preventief is het daarom handig om slippers te dragen als je een bezoek brengt aan een sauna of zwembad. Loop ook na het douchen niet meer op de natte badkamervloer.

Bij kalknagels is er vaak een disbalans of overbelasting van de lever energie. Door medicatie, alcohol, ongezonde leefstijl heeft de lever het zwaar te verduren in onze huidige maatschappij. Als ik werk aan een klacht zoals een schimmelnagel dan neem ik ook altijd de disbalans eronder mee door bijvoorbeeld de lever extra te ondersteunen. Dit doe ik met kruidentincturen ( fytotherapie) en voetreflexmassages waarbij ik de lever- en galblaasmeridiaan en de reflexzones van de lever mee neem in de massage. Daarnaast maak ik gebruik van voedings- en leefstijladviezen.

Natuurlijk zijn er meer oorzaken mogelijk. Schimmels kunnen veroorzaakt worden door Candida. Ook kan een nagel beschadigd zijn geraakt door bijvoorbeeld stoten. Hierdoor dringen bacteriën en schimmels makkelijker binnen. Een kalnagel ontstaat vaak met een verminderde weerstand. Indien dit zo is zal een weerstand verhogende behandeling nodig zijn. Een symptomatische behandeling zoals een crème zal dan zelden voldoende zijn voor een blijvend resultaat.

Bij een slechte bloedcirculatie zoals bij diabetes zie je ook nog wel eens schimmelnagels ontstaan. Hierbij is het belangrijk dat behalve de kalknagel ook de bloedcirculatie verbeterd word.

Wist je dat je zelf ook veel kunt doen om kalknagels te verhelpen?

Het kost wel een lange adem want je moet wel even geduld hebben. Toch begin je al vrij snel effect te zien.

  • Droog altijd je voeten goed af na het douchen ook tussen de tenen.
  • Was je handdoeken op minimaal 60 graden om herbesmetting te voorkomen.
  • Vergeet ook je sokken en schoenen ( als je er met blote voeten ingaat) niet mee te nemen in de behandeling
  • trek dagelijks schone sokken aan.
  • Zorg voor goed ventilerend schoeisel. Wissel schoenen vaak af en haal steunzolen uit de schoenen om aan de natuurlijke lucht te drogen.
  • Schimmels houden niet van droogte. Met je voeten even lekker in de warme zon is voor jou een weldaad en komen je nagels zeker ten goede.

Tips voor thuistherapie zijn o.a. voetbaden en strooipoeder. In het voetbad voeg je groene leem toe. Groene klei onttrekt afvalstoffen en bindt deze aan zich zodat ze afgevoerd kunnen worden uit de huid en zuivert. Het heeft vele mineralen in zich. Daarnaast stimuleert het de bloedsomloop. Het remt de activiteit van bacteriën en micro-organismen en regenereert huidweefsel. Ook absorbeert groene klei geur.

De oude Grieken gebruikten het al en het is in veel culturen een bekende natuurgeneeskundige therapie.

Voetbad voor kalknagels:

  • Gebruik 4/5 eetlepels groene klei (leem) per liter voordat je water in het voetbad doet.
  • Op de leem druppel je 4 druppels etherische olie van lavendel of tea tree olie. Omdat het door de huid word opgenomen kies je een zo min mogelijk bewerkte olie en indien mogelijk de biologische variant. De etherische olie werkt schimmeldodend, wond helend, huid herstellend en jeuk stillend
  • Hierna vul je het voetbad met warm water. En ga je er minimaal 10 minuten inzitten

Wil je geen etherische olie in je voetenbadje? Je kunt ook gebruik maken van een voetenbadje met Molkosan. Hierna gebruik je een anti-schimmelcrème. Een natuurlijke crème hiervoor is knoflookcrème.

Herhaal dit gedurende een aantal maanden meerdere keren per week.

Een schimmelnagel is hardnekkig en laat zichzelf niet makkelijk verjagen. Doorzettingsvermogen zorgt dat je nagel uiteindelijk weer mooi gezond terug groeit en een nagellakje om de lelijke nagels te verdoezelen niet meer nodig is.

Voor je schoenen en sokken gebruik je strooipoeder

Om je sokken en schoenen te behandelen kun je gebruik maken van witte leem. Dit kun je strooien als talkpoeder. Vul een schoon potje met witte leem. Hierin druppel je een aantal druppels (4 a 5) etherische olie per soort zoals Lavendel olie of tea tree olie, eucalyptus- en/of  rozemarijnolie, salie- of bergamot olie.

Een combinatie van voetenbadjes en strooipoeder en een natuurgeneeskundige behandeling zal het beste resultaat hebben om weer mooie gezonde nagels te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*