(chronische) darmklachten

Chronische darmklachten is een veelgehoord probleem in de huisartsenpraktijk.

Wist je dat 1 op de 4 mensen last heeft van maag/darmklachten? Een opgeblazen gevoel, pijn, slechte stoelgang of juist diarree, ontstekingen, loze aandrang, buikpijn etc. Daarnaast hebben 2 miljoen mensen last van obstipatie.

Darmklachten hebben regelmatig een chronisch karakter.

Het is zeer belangrijk om de darmen gezond te houden. Niet voor niets zijn er spreekwoorden als:

“ De dood huist in de darm”.

70% van ons immuunsysteem zit in de darm. Als de darmfunctie niet goed is worden we sneller ziek doordat het immuunsysteem verzwakt. Daarnaast kunnen door beschadigingen aan de darm voedingsstoffen wellicht minder goed worden opgenomen. Verder word serotonine voor ca 80/90% aangemaakt in de darm. Dit is een boodschapperstof die aan je hersenen doorgeeft dat je je gelukkig voelt. Bij een gebrek hieraan kun je depressieve gevoelens ontwikkelen.

Ook stress kan zorgen voor een slechtere darmfunctie. Je lichaam kent het verschil niet tussen stress omdat er een leeuw voor je staat of stress omdat je werk niet af is bijvoorbeeld. Stress is stress. Doordat je stress hebt gaat alle energie naar de vitale delen, zoals extra bloed naar je benen ( om te kunnen wegrennen) en word je alert. De darmen krijgen minder aandacht. Je gaat tenslotte niet even lekker verteren als je elk moment moet wegrennen voor gevaar. Hierdoor worden er minder sappen aangemaakt voor de vertering, de doorbloeding vermindert, en de vertering gaat minder goed. Hierdoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen, krijg je mogelijk tekorten van mineralen en vitamines en voel je je op den duur steeds vaker ziek, je immuunsysteem werkt minder goed als de stress niet verbetert.

Zo zijn er tal van relaties tussen ziekten en de darmen. Hierdoor is het belangrijk om goed voor je darmen te zorgen.

Of je darmen gezond zijn kun je zien aan je ontlasting. Een gezonde ontlasting :

  • plakt niet aan de pot
  • stinkt niet opvallend
  • is een lange gladde worst lichtbruine tot midden bruine kleur
  • komt regelmatig, meestal een keer per dag
  • je gebruikt maar een paar velletjes wc papier

Een natuurgeneeskundige kan helpen om de darmen weer in goede conditie te krijgen. Spastische darmen (PDS) ook wel het Prikkelbare Darm Syndroom genoemd zijn goed te behandelen met een natuurgeneeskundige aanpak. Er is veel verbetering mogelijk, ook als je er steeds medicatie voor moet gebruiken of als reguliere behandeling niet goed hielp.

Ook ziektes waar er ontstekingen in de darmen aanwezig zijn kunnen goed behandeld worden via natuurgeneeskunde.

Heb je last van obstipatie? Blijf niet langer rondlopen met deze vervelende klacht. Kom eens langs voor een consult!

In mijn praktijk behandel ik darmklachten met een totaalaanpak via voeding, kruidengeneeskunde en/of voetreflexmassages en/of buikmassages. Er is meer mogelijk dan je denkt!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*