Lichaamsgerichte diagnostiek/therapie

Lichaamsgerichte therapieën

De natuurgeneeskunde maakt gebruik van lichaamsgerichte diagnostiek en therapieën.

Je kunt hierbij denken aan gelaatsdiagnostiek (zijn er opvallende verschijnselen, ben je bleek of heb je juist een rode huid, zijn er bepaalde tekens aanwezig etc.), buik- en houdingsdiagnostiek (zoals opgesteld door de Oostenrijkse arts dhr. Mayr) en de diagnostiek van de huid waaronder de reflexzones op de rug en voeten en het bindweefsel. Voor de voeten kan een analytische massage onderdeel zijn van de diagnostiek. Hierbij bekijk je samen met de client welke gebieden/reflexzones er gevoelig zijn.

Binnen lichaamsgerichte therapieën zijn er diverse mogelijkheden om in te zetten. Je kunt hierbij denken aan:

  • (deel)massages van bijvoorbeeld rug, nek, schouders, buik, voeten.
  • Schröpfen. Deze vorm van Schröpfen is “de droge vorm”. Er wordt bij Meer Natuurlijk niet gewerkt met naalden of vuur binnen de praktijk. De cupjes zijn van kunststof en zuigen vast op de huid door ze in te knijpen. Hierdoor verbeter je de doorbloeding en maak je meer afvalstoffen los. Het kan ook ingezet worden voor bijvoorbeeld vastzittende spieren.
  • leemtherapie
  • pakkingen en kompressen
  • natuurgeneeskundige EHBO
  • hydrotherapie

De therapie wordt door de therapeut gegeven of je krijgt als cliënt instructies om bepaalde therapieën thuis in te zetten ter ondersteuning. Afhankelijk van het behandelplan is de therapie in te zetten op de klacht, op de oorzaak van een klacht of op de constitutie.