Klachten van een overbelast zenuwstelsel kunnen heel divers zijn. Dit omdat het zenuwstelsel invloed heeft op het hele lichaam. Veel voorkomende klachten zijn:
- Koude handen en voeten
- Zweethanden
- Vermoeidheid
- Spierspanningen/ verkrampingen
- Onrust
- Slaapproblemen
- Hyperventilatie
- Maag- en darmproblemen
Voor herstel is het altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat het sympathische- en parasympatische zenuwstelsel weer in balans komen. In de volksmond wordt er wel eens gezegd “ je moet niet zo gestrest doen”, maar wat als je het uitknop niet meer kunt vinden? Deze beiden systemen zijn het rempedaal en het gaspedaal van het lichaam. Een auto (je lichaam) kun je niet goed besturen als je geen invloed hebt op remmen en gas geven. Je kunt dan alleen nog maar een beetje bijsturen.
Wil jij ook weer eigenaar worden van je eigen lichaam?
Voor herstel van een overbelast zenuwstelsel is het belangrijk dat we vooral kijken naar twee systemen in ons lichaam.
Het zenuwstelsel bestaan uit een centraal deel; het centrale zenuwstelsel ( hersenen en het ruggenmerg) en een perifeer deel; het perifere zenuwstelsel ( de in het lichaam lopende zenuwen) Het geheel te samen verzamelt alle informatie nodig om te functioneren en te reageren op prikkels. Het lichaam verwerkt zo tienduizenden signalen die weer teruggestuurd worden naar spieren en klieren voor een passende reactie op de situatie.
Het perifere zenuwstelsel kan je weer verdelen onder het animale zenuwstelsel en het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel heeft de twee systemen die we met neuromassage beïnvloeden; Het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel. Deze vallen onder het onwillekeurig zenuwstelsel. Dat betekent dat je er zelf geen controle op uitoefent.
Herken jij het dat je:
- De “aan en uit- knop” niet meer kunt vinden? Je staat altijd op aan.
- Ontspannen niet meer lukt ook niet als je iets ontspannend gaat doen?
- Je vaak een knoop in je buik hebt of gevoelens van onrust?
- Problemen met slapen en tot rust komen?
Het zenuwstelsel bestuurt alles wat er in ons lichaam gebeurt
Het zenuwstelsel stimuleert spieren en klieren, verwerkt informatie. Het zenuwstelsel staan in verbinding met alle systemen in ons lichaam en werkt harmonisch samen met de organen en orgaanstelsels. Het regelt verwerkt en coördineert. Juist daarom is het zeer belangrijk om het zenuwstelsel mee te behandelen bij klachten!
Het zenuwstelsel bestaat zoals eerder uitgelegd uit een willekeurig deel en een onwillekeurig deel. Het willekeurige deel bepaal je zelf. Het onwillekeurige deel gaat vanzelf zoals je ademhaling en het kloppen van je hart. Tot het onwillekeurig deel behoren de sympathicus en de parasympathicus.
Het sympathische zenuwstelsel
Bij het sympathische zenuwstelsel hoort actie. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Neem als voorbeeld een stress reactie. Er gaan razendsnel signalen naar je hersenen. Je neemt eerst iets waar, zeg een “tijger”. De tijger van vroeger is tegenwoordig je hypotheek, je baan, het betalen van de rekeningen,de combinatie tussen gezin en je werk kortom alles wat stress oplevert en dat is voor iedereen weer anders. De hersenen interpreteren de signalen in veilig of onveilig door beelden door de “herinneringenmachine”( limbisch systeem) te halen, dit werkt ook zo met geuren. Bijvoorbeeld dat je blij wordt van de geur van oma’s appeltaart.
Andersom werkt het ook zo.Als je ooit een brand hebt meegemaakt in huis en de buren gaan jaren later de barbecue aansteken kan dit zomaar een trigger zijn van gevaar in jouw brein. Dit terwijl er niets mis is met de barbecue aansteken. De een interpreteert en ervaart het lichamelijk ( lichaam in rust) als een gewone prikkel ( lekker barbecueën) en de andere interpreteert het als direct gevaar (brand). Dit is geen rationeel proces. Je kunt zelf ook wel bedenken dat er niets mis is met de BBQ aanzetten en toch wordt je getriggerd!
Bij het sympatisch zenuwstelsel hebben we het over actie. Het lichaam krijgt een signaal dat er actie nodig is. De tijger “ we moeten wegrennen of vechten” Dat betekent o.a. dat het hart sneller gaat pompen, er meer zuurstof in je systeem komt. Je maakt je klaar om te vechten of te vluchten ( of te bevriezen). Er gaat meer bloed naar de spieren van je benen ( om weg te rennen). Dat bloed wordt ergens anders weggehaald. Je hebt niet meer bloed, het is een voorraad. Dus het bloed wat normaal naar het spijsverteringskanaal gaat nu naar de spieren van de benen. Je lichaam is hierop ingesteld. Het is een normale en hele goede actie van het lichaam om je te beschermen.
Maar wat gebeurt er als de stress chronisch wordt? Je gaat allerlei klachten ontwikkelen. In dit specifieke voorbeeld misschien wel spijsverteringsproblemen. Misschien is de opname van voeding minder goed, krijg je allerlei spijsverteringsklachten etc.
Het sympathisch zenuwstelsel regelt dus de onwillekeurige reacties van het lichaam. Deze zijn van boven naar beneden:
- verwijdt de pupillen
- remt speekselafscheiding
- verhoogt de hartfrequentie
- verhoogt de ademfrequentie en verwijdt aftakkingen van de bronchiën
- remt maagsap afscheiding en alvleessap afscheiding (hier ontstaan je klachten als het maar lang genoeg duurt)
- stimuleert de afgifte van glucose door de lever en stimuleert ontspanning van de galblaas
- remt darmsap afscheiding en darmbeweging
- stimuleert de ontspanning van de blaas
- remt de werking van geslachtsorganen
Functies van het parasympatisch zenuwstelsel. Deze zijn van boven naar benden:
- vernauwt pupillen
- stimuleert speekselafscheiding
- verlaagt de hartfrequentie
- verlaagt de ademfrequentie en vernauwt aftakkingen van de bronchiën
- stimuleert maagsap afscheiding en alvleessap afscheiding
- remt de afgifte van glucose door de lever en stimuleert samentrekking van de galblaas
- stimuleert darmsap afscheiding en darmbeweging
- stimuleert samentrekking van de blaas
- stimuleert de werking van geslachtsorganen
Het parasympatisch zenuwstelsel
Dit is de tegenhanger van het sympathisch zenuwstelsel. Het zorgt voor rust en herstel en ontspanning. In het voorgenoemde voorbeeld zorgt de parasympathicus ervoor dat bloed naar de darmen kan en je rustig je maaltijd kunt verteren misschien met nog een klein hazenslaapje erna. Ga je na de maaltijd direct sporten krijg je weer een overactiviteit van het sympathisch zenuwstelsel wat weer zorgt voor een slechtere vertering etc. Zo werken de twee systemen altijd samen.
Beiden zouden in een harmonische balans moeten samenwerken. Echter is dit nog maar zelden het geval. Het sympathische zenuwstelsel heeft de overhand gekregen, wij staan continue ” aan” en dat is belastend voor het lichaam. We kunnen onvoldoende werken aan rust en herstel.
Een neuromassage ( neuroreflexmassage) zorgt ervoor dat er weer balans komt in het zenuwstelsel.