Energetische blokkades bij het stuitcentrum

Soms merk ik dat mensen hele koude voeten hebben. Sommige cliënten weten dit van zichzelf. Er zijn ook cliënten die zich er helemaal niet van bewust zijn dat ze koude voeten hebben. Dit kan te maken hebben met een fysiek probleem, zoals bijvoorbeeld een slechte doorbloeding of schildklier problemen. Ook kan er een blokkade zijn op energetisch gebied.

Een mens heeft diverse energiecentra. Dit zijn energielijnen waar een soort kruispunten zijn en diverse lijnen elkaar kruisen. Op die punten komt energie samen. De energiecentra bevinden zich bij het stuitje, het heiligbeen, de maag, het hart, de keel, het voorhoofd en de kruin.

Wanneer iemand koude voeten heeft kan het zijn dat een van deze energiecentra niet goed werken. Meestal gaat het hier om het stuitcentrum. Problemen die je hierbij aantreft zijn vermoeidheid en pijn in de onderrug, faalangst, bang zijn of snel kwaad worden. Men is vaak moe. Ook spelen er vaak menstruatieklachten, blaasklachten en pijn rond de liezen.

De energie die door de kruin binnen komt kan niet afgevoerd worden via de voeten naar de grond. Het is niet voor niets dat bij een voetreflexmassage mensen aangeven extra ontspannen te zijn na de massage en het gevoel te hebben van een leeg hoofd. De energie vanuit het hoofd wordt naar beneden getrokken en via de voeten (samen met spanningen, overtollige energie en indrukken en emoties) afgevoerd.

Soms blijven de voeten na de massage ook nog koud of lauw. Mogelijk is dan het stuitcentrum geblokkeerd.

Het stuitcentrum

Het stuitcentrum is het belangrijkste centrum , de basis. Rondom dit centrum ligt de uitstroom voor de darmen, de onderrug en de nieren. Het is de basis; dit centrum is verbonden met de nieren en bijnieren, het stuk van adrealineproductie, zelfbehoud, vechten en vluchten, kortom de basis van overleven.

Als het stuitcentrum geblokkeerd is, is de cliënt vaak moe de energie kan niet meer goed doorstromen. Zie het als een rivier. Als de energie goed stroomt wordt alles afgevoerd, denk aan takjes en zand en andere dingen die in de rivier zijn gekomen. Het zijn gedachtes, dingen die indruk hebben gemaakt, nare gevoelens. Als die zaken gaan met de stroom mee en worden afgevoerd. Bij een blokkade hopen deze emoties en energetisch “vuil” zich op. Op deze plaatsen ontstaan problemen in het gebied, de meridianen die naar de organen lopen en de bijbehorende organen zelf. Dit is waarom er vaak fysieke klachten komen bij de bijbehorende organen wanneer dit centrum geblokkeerd is.

Mensen met een geblokkeerd stuitcentrum hebben opvallend vaak last van spanning in het achterhoofd, de nek en in de schouders. Er zijn vaak concentratieproblemen en soms zijn er problemen in het KNOgebied. Vaak zijn ze slechter in sport en hebben een slechtere fijne motoriek. Ook hyperactieve en drukke kinderen hebben vaak een geblokkeerd stuitcentrum. Vaak is dit veroorzaakt bij de zwangerschap. Spanningen, verdriet, angsten van de moeder zijn overgegaan op het kind. Vaak is er dan bij de geboorte iets niet vlot gelopen, de bevalling moest opgewekt worden, het kind lag niet goed, of kwam er niet uit en er moesten hulpmiddelen gebruikt worden.

Daarnaast zijn er problemen geweest waarin er onvoldoende aandacht is geweest en de cliënten weinig geaaid werden. Er was weinig aandacht was binnen het gezin.

Aaien heeft een belangrijke functie. Behalve het gevoel in de basis gewenst te zijn (“ ik mag er zijn, ik doe er toe”), voert de vader of moeder met aaien spanningen af van het kind. Ook worden organen gestimuleerd er gaat meer bloed naar de organen. Vaak zijn deze ouders zelf ook weinig geaaid en geliefkoosd, waardoor de blokkade van ouder ook weer over gaat op het kind.

De meeste cliënten met een geblokkeerd stuitcentra zitten niet goed in hun lichaam. Ze zijn niet fit. Het lichaam is verkrampt en de cliënt voelt het eigen lichaam niet goed aan.

Herken je je in dit verhaal?

Laten we dan eens kennis maken om hiermee aan de slag te gaan, hierbij:

  • Is belangrijk om weer te leren ontspannen (ontkrampen),
  • Negatieve opvattingen over jezelf om te zetten in een positief beeld
  • Negatieve gebeurtenissen leren verwerken en doorleven
  • Het is belangrijk om te gaan bewegen zodat de doorstroming beter gaat werken in het lichaam door bijvoorbeeld te gaan wandelen, zwemmen of fietsen.

Neuromassages kunnen hierbij helpen:

  • Door de huid te wrijven ( met neuromassage) beïnvloed je het zenuwstelsel positief
  • Daarnaast helpen neuromassages bij het stuitje, de liezen en het gebied rondom beter weer te stromen
  • Zelf kun je er extra aan werken met de licht/energie methode. Hierbij leer je zelf je lichaam te voelen en spanningen en energie af te voeren. Dit is onderdeel van een neuromassage